Agenda

No current events.

Fotohoek

Odilia op internet!

Interesse in schieten? PDF Afdrukken E-mail
donderdag, 22 december 2011 11:03

Bij Drumband & Schutterij St. Odilia Ospeldijk is het mogelijk om met de grote buks en met de luchtbuks te schieten.


Onze ervaren buksmeesters zorgen ervoor dat alle jeugdleden en volwassenen weten hoe ze met de buksen om moeten gaan, zodat veiligheid voor iedereen gegarandeerd word. 
Onze buksmeesters zorgen ervoor dat iedereen uitgelegd wordt hoe zij op de bölkes moeten schieten, zodat iedereen klaargestoomd wordt om mee te kunnen schieten tijdens de luchtbukscompetitie en tijdens de schuttersfeesten.

Ieder jaar vindt er in de herfst/winter een luchtbukscompetitie plaats. 
Tijdens deze competitie strijden de (jeugd)leden tegen elkaar om leuke prijzen. Na enkele competitierondes wordt er gekeken wie er nog in de race zitten. De overgebleven leden gaan de wedstrijd uitschieten (dit noemen wij kavelen). Na het kavelen blijft er uiteindelijk 1 winnaar over bij de volwassenen en 1 bij de jeugd.

Ieder jaar vanaf April tot en met September vinden ’s zaterdags onze schietoefeningen plaats met de grote buks (behalve als er een individuele bekerwedstrijd gepland staat op de zondag erna). 
De jeugd mag dan ook met de luchtbuksen blijven oefenen en zodra ze groot genoeg zijn, mogen ze dit combineren met het schieten met de grote buks. Op schuttersfeesten schieten we in zestallen (en soms een drietal). Het eerste zestal is het “beste” zestal, daarna volgt het 2e, etc. Hoe vaker men oefent en hoe beter men schiet hoe hoger het zestal waarin ze geplaatst worden. 
In de periode mei t/m september zijn 5 schuttersfeesten en de eerste zondag van juli vindt het OLS plaats. Alle leden dienen ieder schuttersfeest aanwezig te zijn om zo de beste resultaten te behalen.

Op deze schuttersfeesten vinden schietwedstrijden plaats. Alle eerste zestallen, tweede zestallen, jeugdzestallen, etc. van alle 27 verenigingen strijden hier tegen elkaar. Hoe meer zestallen van een vereniging goed schieten, hoe meer prijzen er te winnen vallen. Het maakt dus niet uit in welk zestal je staat. Onze vereniging vindt het natuurlijk leuk om te winnen, maar gaat vooral naar de schuttersfeesten voor de gezelligheid. Naast het schieten in de jeugdzestallen, wordt er voor de jeugd op de schuttersfeesten nog een luchtbukscompetitie georganiseerd. Bij deze competitie worden jeugdleden uit verschillende verenigingen gemengd in drietallen. Zo wordt er gestimuleerd dat de jeugd van verschillende verenigingen elkaar leren kennen, waardoor de schuttersfeesten voor hen extra leuk zijn. Er zijn ieder jaar 5 schuttersfeesten en 1 Oud Limburgs Schuttersfeest dat ieder jaar door de winnende vereniging georganiseerd wordt. 

Op het Oud Limburgs Schuttersfeest (afgekort OLS) schieten alle eerste zestallen van alle verenigingen uit Belgisch en Nederlands Limburg tegen elkaar. Het OLS is een erg belangrijke gebeurtenis in de schutterswereld en ook voor onze vereniging één van de leukste/gezelligste/spannendste gebeurtenissen van het jaar. 
Naast de schuttersfeesten vinden ieder jaar nog enkele bekerwedstrijden plaats binnen onze eigen verenigingen. De mannen, vrouwen en jeugdleden van onze vereniging strijden bij deze wedstrijden om een beker. Dit gaat niet per zestal, maar individueel. Als lid van de vereniging is het niet verplicht om aan deze bekerwedstrijden deel te nemen, maar het is natuurlijk wel gezellig als je dit wel doet.

Bij onze vereniging zijn altijd nieuwe volwassen leden en jeugdleden welkom die onze zestallen komen versterken. Dus is het echt iets voor jou om te schieten en wil je dit doen in een gezellige omgeving, aarzel dan niet en kom een keer bij onze luchtbukscompetitieavonden en/of schietoefeningen/individuele bekerwedstrijden kijken. Hou deze site goed in de gaten om te zien wanneer deze gelegenheden plaatsvinden.